Știați că?

Telefonul Mobil

Telefonul Mobil

Telefonul reprezintă una dintre cele mai mari invenții din istorie. Nu ne putem gândi la un dispozitiv care să fi avut un impact mai mare asupra omenirii decât telefonul.
De la invenția lui Bell au trecut aproape 100 de ani până la apariția telefonului mobil, iar schimbările prin care telefonul a trecut de-a lungul timpului sunt de-a dreptul impresionante.

Conceptul de tehnologie celulară a fost inițial introdus de către AT&T Bell Labs, în anul 1946. Atunci, telefoanele mobile aveau o utilizare limitată, AT&T Bell Labs concentrându-se asupra telefoanelor mobile auto.

Industria telecomunicațiilor avea să fie revoluționată cu adevărat de americanul Martin Cooper, un inginer care în 1954 a început să lucreze la Motorola. La acea vreme, AT&T Bell Labs și Motorola erau marii rivali de pe piața de telecomunicații.

Pe 3 aprilie 1973, Cooper prezintă, în cadrul unei conferințe de presă din New York, primul telefon mobil independent de o mașină. Pentru a se asigura că va funcționa, înainte de conferința de presă l-a sunat pe Joel Engel, șeful companiei rivale, AT&T, și l-a anunțat că ține în mână un telefon mobil portabil. Acela a fost, așadar, primul apel pe un telefon mobil realizat vreodată iar tehnologia utilizată a devenit cunoscută ca 1G, prima generație de telefoane mobile. După efectuarea apelului, primul brevet de telefon mobil a fost acordat in 17 octombrie, 1973. Era vorba despre un prototip Motorola pentru modelul DynaTAC, care cântărea 1,1 kg și avea o lungime de 23 cm. Considerat părintele telefoniei mobile, Cooper a lucrat la Motorola timp de 29 de ani, timp în care a avut o contribuție importantă la dezvoltarea următoarelor generații de telefoane mobile.

Până la lansarea primului model de telefon mobil pentru consumatori au mai trecut zece ani. În 1983 se lansează primul telefon mobil comercial din lume, Motorola DynaTAC 8000X, cu o baterie care oferea posibilitatea purtării unei conversație de circa 30 de minute. Reîncărcarea acumulatorului dura 10 ore! În ciuda prețului său de 3.995 dolari, telefonul a fost un succes. 


Evoluția telefonului mobil

A urmat a doua generație de telefoane mobile, în anii 90, la care transmisia se făcea în sistem digital. Astfel, convorbirile nu mai aveau interferențe, iar conectarea la rețea se făcea mult mai rapid. Noile dispozitive erau  mai mici, deveneau ușor de purtat la o greutate standard de 100-200 de grame, iar prețul începea să scadă. Odată cu a doua generație se dezvolta și mesajul text (SMS), un mod de comunicare rapidă, ce devine extrem de popular, mai ales în rândul tinerilor.

 În anul 1998 are loc prima descărcare a unui ton de apel.

 În 1999 se realizează prima plată comercială pentru utilități și se accesează în premieră internetul prin iMode.

 În 2000 este transmisă prima reclamă promoțională la telefoane.

În România, primele apeluri cu telefonul mobil s-au realizat în 1992, atunci când a apărut Telefonica România, care a fost primul furnizor de telefonie mobilă din România. În martie 1993 a apărut serviciul Telemobil. Acesta folosea rețea 1G, care acoperea doar Bucureștiul și o rază de până la 50 km în jurul Bucureștiului.

Articol publicat de Daniela Popa