Știați că?

Smartphone-ul

Smartphone-ul

Trăim în era tehnologiei și fără îndoială că smartphone-ul a devenit parte integrantă a vieții noastre. Indiferent dacă îl folosim pentru a verifica e-mailurile, a viziona videoclipuri sau pentru a socializa pe rețele sociale, smartphone-ul ne ajută să fim mereu conectați cu prietenii noștri și cu milioane de alte persoane, indiferent unde ne aflăm.  Pe lângă comunicare, ne pun la dispoziție și o mare varietate de aplicații care ne pot face viața de zi cu zi mult mai ușoară. De aceea putem afirma nu doar ca smartphones are here to stay, dar ele reperzintă viitorul!

Smartphone-ul este un telefon mobil cu capabilități de calcul și conectivitate mult mai avansate decat telefoanele obișnuite. Cea mai importanta functionalitate a unui smartphone este conexiunea la internet. Aceasta se realizeaza prin intermediul unei rețele rapide de tip 4G, și mai nou 5G, fie prin intermediul tehnologiei wireless (Wi-Fi). Toate funcțiile unui smartphone sunt rulate cu ajutorul unor aplicații care lucreaza sub un sistem de operare specific. El permite programarea si instalarea unor aplicații (apps) suplimentare care îi pot largi orizontul de funcționalități.

Istoria smartphone-ului

Compania de tehnologie IBM este recunoscută ca fiind cea care a patentat primul smartphone din lume.

Pe 23 noiembrie 1992, la un show de tehnologie din Las Vegas a fost prezentat prototipul primului smartphone din istorie. Se numea Simon și avea să iasă pe piață abia în anul 1994. Era prevazut cu un ecran LCD verde cu tehnologie touchscreen, interactiunea fiind posibila cu ajutorul unui stylus. Printre altele, telefonul dispunea de o aplicatie de notite, de un calculator și de o agendă de contacte, iar utilizatorii puteau insera diverse aplicații (precum harti online) si jocuri.

De asemenea, Simon funcționa și ca fax sau ca pager. În plus, utilizatorii aveau opțiunea de a trimite sau primi e-mail-uri, însa telefonul trebuia să fie conectat la un calculator pentru acest lucru.

Deși nu era deloc practic, în conditiile în care cântărea jumatate de kilogram și avea o lungime de 23 de centimetri, cu o baterie slabă, care rezista doar o oră,  în total s-au ândut aproximativ 50.000 de unitati, în special oamenilor de afaceri.

La inceputul anului 2000, “Ericsson Mobile Communications” a lansat “Ericsson R380”, primul dispozitiv comercializat sub denumirea de “smartphone”. Inainte de Android, iOS si BlackBerry, smartphone-urile rulau pe sistemul de operare Symbian, dezvoltat la inceput de cei de la “Psion”. A fost cel mai utilizat sistem de operare pentru smartphone-uri din lume pana în 2010.

În anul 2007, “Apple Inc.” a lansat “iPhone”, unul din primele telefoane mobile care folosea o interfață multi-touch. iPhone-ul se distingea prin ecranul tactil, mare, realizat pentru atingerea directa cu degetul, spre deosebire de celelalte metode de interactiune cunoscute până atunci, precum stylus sau tastatură, cum aveau celelalte smartphone-uri.â

2008 a fost anul lansării primului telefon, numit “HTC Dream”, ce folosea sistemul de operare Android. Platforma open-source Android a fost realizata de Andy Rubin și este susținută de Google. Deși, adoptarea noului sistem de operare a fost lentă la inceput, Android a început să câștige popularitate în 2010, în prezent fiind cel mai utilizat sistem de operare.

Industria de smartphone nu stagnează niciodată. Marii jucători se straduiesc constant să aducă noi îmbunătățiri,

În februarie 2014 au fost lansate cateva smartphone-uri rezistente la praf si la apa pana la un metru adancime. Acestea sunt: Samsung Galaxy S5, Sony Xperia Z1S si Sony Xeperia Z2. Anul 2014 este anul în care Wi-Fi-ul continuă să devină rețeaua principala pentru smartphone-uri, deoarece acestea realizează tot mai multe operațiuni cu ajutorul datelor, iar Wi-Fi-ul devine tot mai răspândit și mai ușor de accesat

Design inovator, interfață user-friendly, multifuncționalitate, multi-tasking, eficiență și nu în ultimul rând accesibilitate - sunt atributele pe care le așteptăm de la orice smartphone în 2023. Tocmai de aceea nu-i de mirare nu mai putem concepe viața fără smartphone! 

Articol publicat de Daniela Popa