Știați că?

Imprimanta

Imprimanta

Știați ca inventatorul primei imprimante din lume a fost Charles Babbage?

Anul 1938 este considerat anul apariției variantei moderne a imprimantei. Descoperirea, considerată revoluționară pe atunci, funcționa într-un proces de uscare prin printare.  Și deși i-au fost puse la îndoială capacitățile, mașinăria a rezistat și a progresat în timp, stând la baza imprimantelor contemporane.  

Imprimantele comerciale, destinate consumatorilor, sunt create pentru un volum redus de imprimari, care nu necesita timp de pregătire pentru a porni imprimarea documentelor. Totusi, imprimantele sunt, în general, dispozitive lente, ținând cont că un rulaj de 30 de pagini pe minut este considerat rapid, iar imprimantele mai ieftine, accesibile consumatorilor, rulează mult mai lent.

Cea mai buna varianta de imprimare profesională, la o scară largă, a rămas în continuare tipografia. Totuși, în ultima perioadă, imprimantelor le-au crescut performanțele și calitatea în îndeplinirea sarcinilor, iar majoritatea imprimărilor se fac la comandă de către imprimantele locale. Acestea au preluat si procesele de imprimare a fotografiilor, imprimantele foto digitale devenind foarte comune. Imprimantele pot fi clasificate dupa tipul tehnologiei pe care o folosesc, multe tehnici fiind disponibile pentru comercializare. Alegerea tehnologiei de imprimare are un efect uriaș asupra costului imprimantei și a costului de operare, a vitezei, a calitații si a permanenței documentelor.

Din 2005, monopolul vânzărilor de imprimante laser și cu cerneala îl deține compania HP, astăzi având 46% din vânzările de imprimante cu cerneala și 55,5% din vânzările de imprimante laser.

Imprimantele multifuncționale au apărut pentru a ușura munca de birou, având incluse, pe langă imprimanta tradițională și copiator, scaner și fax, toate într-un singur aparat. Aceste imprimante multifuncționale au devenit indispensabile în orice birou din lume.

 Imprimantele au fost, cu siguranță, una dintre cele mai utile descoperiri ale lumii moderne și au avut o evoluție spectaculoasă, de la banalul alb-negru, la color, apoi la 3D.

Cu siguranță nu știați ca…

1. Fabricarea unui cartuș necesită 4 litri de ulei

Fabricarea unui cartuș are diferite etape. De la fabricarea carcasei de plastic, la cea a componentelor electrice, a tușului până la transportarea sa la locul de distribuție sau de vânzare, un cartuș „consumă” în media patru litri de ulei.

2. Cea mai mare imprimantă poate imprima până la 185 m2

Cea mai mare imprimantă din lume, la ora actuală, se numește Infinitus (destul de sugestiv) și are o dimensiune de 12 x 50 m.
Ea poate imprima suprafețe de până la 185 de metri pătrați și este folosită în producții publicitare de amploare precum campanii electorale sau filme.

3. Folosim extrem de multe cartușe
Cartușele sunt de diferite dimensiuni și utilități. Cele de unică folosință sunt probabil cele care produc cele mai multe deșeuri. Însă cartușele pot „muri” dacă nu sunt îngrijite corespunzător (se usucă) sau pot suferii defecțiuni ale părții electrice care necesită înlocuirea lor prematură.
Așadar, dacă am pune la un loc toate cartușele folosite, am putea înconjura pământul de trei ori.

4. O imprimantă laser color consumă mai mult decât un PC?

Deși are dimensiuni reduse, în timpul procesului de imprimare, o imprimantă laser va consuma mai multe resurse decât calculatorul care o comandă. De ce? O imprimantă laser are numeroase componente (toner, role tracțiune, unități de fixare, etc.) care trebuie să funcționeze în perfectă armonie pentru a reda cea mai precisă versiune a imaginii pe care o dorești imprimată.

5. Rolele cuptorului depășesc 200 grade Celsius?

Imprimantele laser funcționează pe bază de toner. Tonerul este stocat în role, care încălzite transferă tonerul în cartuș, care apoi imprimă pe hârtie.
Rolele în care se află tonerul se încălzesc la temperaturi de peste 200 de grade Celsius. Însă cu toate acestea, hârtia nu ia foc în momentul imprimării. Aceasta nu arde din simplul motiv că trece printre rolele cuptorului suficient de rapid, pentru a nu afecta integritatea hârtiei.

Articol publicat de Daniela Popa