Știați că?

Computerul

Computerul

          În momentul de față computerul a devenit indispensabil pentru majoritatea dintre noi, fie că ne aflăm la birou sau acasă. Ne-au mai rămas extrem de puţine activităţi care nu sunt legate sau nu implică folosirea unui computer.

          Dar evoluţia computerului a fost un proces lung și laborious, care s-a întins pe zeci de ani și la care au contribuit mulţi inventatori, fiecare dintre aceştia aducându-şi aportul, într-o mai mică sau mai mare măsură, PC-ul de azi neputând fi considerat invenţia unui singur om.

          Primul computer programabil a fost inventat inginerul german Konrad Zuse. Acesta a introdus aparatul Z3, care lucra la o frecvenţă de 5,33 Hz, în anul 1936. Şase ani mai târziu, John Atanasoff, lector la IOWA State University, a introdus primul computer digital.

          Al Doilea Război Mondial a fost un catalizator major pentru dezvoltarea computerelor - una dintre cele mai mari provocări ale războiului a fost să spargă codurile germane „Enigma”. Britanicii au reușit asta și odată realizat acest lucru, s-a căutat  posibilitatea de a sparge și comunicații mai sofisticate, cum ar fi „Tunny”, care transporta informații de înalt nivel ale armatei. Tommy Flowers, care a jucat un rol esențial în transformarea centralelor telefonice în rețele electronice, a fost contractat pentru a construi o mașină care ar putea rula decriptarea.  Flowers a proiectat COLOSSUS, care a fost primul computer electronic digital programabil din lume.

ENIAC, computerul de 30 de tone
Apoi, în 1946, John Presper Eckert şi John W. Mauchly au creat ENIAC (Electronic Numerical Integrator and Computer).  Acesta avea 17.468 de tuburi electronice, 7.200 diode cu cristal, 1.500 relee, 70.000 de rezistoare, 10.000 de condensatoare și aproximativ 5 milioane de conexiuni lipite manual. ENIAC cântărea 30 tone şi a fost proiectat și construit pentru armata americană.

COLOSSUS și ENIAC rămân importante în istoria computerului, nu doar datorită contribuției lor la victoria aliaților împotriva nemților, ci și pentru că au stabilit un precedent. A ramas tipărit în mentalul colectiv, odată pentru totdeauna, că inclusiv la scară largă, computerele au devenit practice.

După ENIAC au urmat EDVAC (the Electronic Discrete Variable Computer)  şi UNIVAC (Universal Automatic Computer). Odată cu inventarea tranzistorului, la începutul anilor ’50, se poate vorbi despre începutul miniaturizării computerelor.

Articol publicat de Daniela Popa