Știați că?

Coboții

Coboții

Ce este cobot-ul?

Un cobot, prescurtare pentru robot colaborativ, este un robot  destinat să interacționeze fizic sau să comunice cu oamenii într-un spațiu de lucru comun.

Capabili de a fi programați cu ușurință pentru a îndeplini mai multe sarcini, coboții sunt proiectați să ajute oamenii, și în nici un caz  să-i înlocuiască.

Îmbunătățirile în tehnologie, senzorii, programarea cu inteligență artificială și cerințele de spațiu relativ mai mici, fac coabitarea oamenilor și a coboților ușoară și sigură. Coboții pot prelua sarcini obositoare, care sunt complexe și necesită o atenție deosebită, permițând o producție flexibilă, fără investiții mari de capital.

În multe cazuri, cobotul ia forma unui braț, oferind angajatului un set suplimentar de mâini. Coboții protejează operatorii umani prin reducerea riscului de rănire în cazul activităților periculoase și eliminarea mișcărilor repetitive. Astfel  îmbunătățesc eficiența generală a echipamentelor - toate în timp ce le permit oamenilor să-și facă munca mai rapid și mai ușor decât oricând.

Istoria cobotului

Istoria roboților colaborativi începe în Danemarca, unde un grup de trei studenți de la Universitatea Danemarcei de Sud, elaborau strategii despre cum ar putea reinventa robotica tradițională pentru a beneficia de toate tipurile de industrii de producție.

În 2005, s-a născut Universal Robots, fondată de aceiași trei studenți, cu obiectivul de a dezvolta un robot accesibil, flexibil și ușor de utilizat.

Munca lor a dat roade în 2008 când Universal Robots a vândut primul robot colaborativ de succes comercial din lume către Linatex, un furnizor danez de materiale plastice tehnice și cauciuc pentru aplicații industriale.

La acel moment coboții erau în fază incipientă la acea vreme și puțini oameni, în afară de cîtiva ingineri și dezvoltatori robotici puteau prevede adevăratul potențial al coboților. Zece ani mai târziu, piața coboților a explodat. Numai în 2018, piața de coboți a crescut cu peste 60%, apropiindu-se de 500 de milioane de dolari în vânzări globale. Fiind segmentul roboticii industriale cu cea mai rapidă creștere, se estimează că veniturile anuale globale ale roboților colaborativi vor ajunge la 7,6 miliarde USD până în 2027.

Introducerea Industry 4.0 a contribuit enorm la avansul coboților pe piață. S-a recomandat trecerea la „fabrici inteligente” folosind mașini cu senzori, conectivitate și capacitatea de a lucra cu intervenția umană minimă. Drept urmare, industria de producție a asistat la o schimbare de paradigmă, trecând  de la roboți scumpi, de dimensiuni mari și inflexibili la roboți ușori, conectați, compacti și ușor de operat.

Spre deosebire de roboții industriali tradiționali, coboții sunt limitati atât ca putere, cât și ca viteză și sunt aplicați la standardele de siguranță aprobate de industrie pentru a evita rănirea oamenilor.

Beneficiile coboților în spatiile de lucru:

  • oferă o flexibilitate sporită
  • sunt ușor de instalat
  • se pot instala în spații mici
  • sunt usor de programat
  • cea mai mică atingere îi oprește, pentru că siguranța este prioritară
  • sunt inteligenti
  • colaborarea este cheia

Federația Internațională de Robotică (IFR) definește patru niveluri de colaborare cu roboții:

Celulă: Acesta este cel mai scăzut nivel de colaborare, în care un robot tradițional este îngrădit de oameni și funcționează în propriul său spațiu de lucru separat.

Coexistența: Coexistența este următorul nivel, în care un robot nu este îngrădit, dar atât omul, cât și robotul operează în propriul lor spațiu de lucru dedicat.

Colaborare secvențială: deși oamenii pot partaja întregul spațiu de lucru sau o parte din spațiul de lucru cu cobot, ei nu lucrează la nicio lucrare simultan.

Cooperare: roboții și oamenii lucrează la aceeași piesă sau mașină în același timp și ambii sunt în mișcare.

Colaborare receptivă: La cel mai înalt nivel de colaborare, robotul răspunde la mișcarea lucrătorului în timp real.

De obicei, roboții industriali tradiționali pot funcționa doar la cel mai scăzut nivel, în timp ce coboții permit cele mai înalte niveluri de aplicații cu adevărat colaborative.

Total Technologies este foarte mîndră să aibă parteneri precum Universal Robots, cu un prestigiu atît de mare la nivel internațional. Dacă doriți detalii suplimentare despre coboți și să aflați cum vă puteși crește afacerea cu ajutorul lor, apelați cu încredere la consulanții noștri, la telefon +40 372 317 714 sau pe adresa de e-mail info@bsys.totaltech.ro

Articol publicat de Daniela Popa