Știați că?

Cloud Computing

Cloud Computing

Cloud computing reprezintă disponibilitatea la cerere a resurselor sistemului informatic, în special a stocării datelor (stocare în cloud) și a puterii de calcul, fără gestionarea activă directă de către utilizator. Companiile mari de cloud au adesea funcții distribuite în mai multe locații, fiecare dintre acestea fiind un centru de date. Cloud computingul se bazează pe partajarea resurselor pentru a obține acuratețe și utilizează, de obicei, un model de plată bazat pe cât consumați. 

Mai pe scurt, cloud computing înseamnă închirierea componentelor IT, în loc de achiziționarea acestora.

Cum funcționează cloud computingul?

Modelele de servicii de cloud computing se bazează pe conceptul de partajare a resurselor de calcul la cerere, a software-ului și a informațiilor pe internet. Companiile sau persoanele fizice plătesc pentru a accesa un rezervor virtual de resurse partajate, inclusiv servicii de calcul, stocare și rețea, care se află pe servere la distanță, care sunt deținute și gestionate de furnizorii de servicii.

Unul dintre numeroasele avantaje ale cloud computing-ului este că plătiți doar pentru ceea ce folosiți. Acest lucru permite companiilor să se extindă mai rapid și mai eficient, fără a fi nevoite să cumpere și să mențină propriile servere și centre de date fizice. 

Mai simplu spus, cloud computingul utilizează o rețea (cel mai adesea, internetul) pentru a conecta utilizatorii la o platformă cloud unde solicită și accesează servicii de calcul închiriate. Un server central se ocupă de toată comunicarea dintre dispozitivele și serverele client pentru a facilita schimbul de date. Securitatea și confidențialitatea sunt componente cheie pentru serviciile de cloud. 

Există trei modele diferite de implementare a cloud computingului:

  • Cloud-urile publice sunt gestionate de furnizori terți de servicii cloud. Acestea oferă resurse de calcul, stocare și rețea pe internet, permițând companiilor să acceseze resurse partajate la cerere, în baza cerințelor lor și a obiectivelor lor de afaceri.
  • Cloud-urile private sunt construite, gestionate și deținute de o singură organizație și găzduite în mod privat în propriile centre de date, cunoscute sub numele de "on-premises" sau "on-prem". Acestea oferă un control, securitate și gestionare mai mare a datelor, permițând în același timp utilizatorilor interni să beneficieze de un rezervor partajat de resurse de calcul, stocare și rețea.
  • Cloud-urile hibride combină modele cloud publice și private, permițând companiilor să utilizeze serviciile publice de cloud și să mențină capacitățile de securitate și conformitate întâlnite în mod obișnuit în arhitecturile cloud private.

Avantajele cloud computingului:

  • Este flexibil
  • Este eficient
  • Oferă valoare strategică
  • Este sigur

Când o companie alege să „se mute în cloud”, înseamnă că infrastructura sa IT este stocată în afara sediului, într-un centru de date gestionat de furnizorul de cloud computing. Principalul motivu invocat pentru adoptarea cloud-ului este accesul universal la date și informații. 

Cloud-ul computingul ajută business-urile

Statisticile spun că cel puțin 80% dintre companii raportează că au văzut îmbunătățiri în departamentul lor IT odată cu adoptarea cloud-ului. Acest lucru se datorează ușurinței de utilizare pe care o oferă cloud-ul. Cu opțiuni precum API și integrarea telecomunicațiilor, devine mult mai ușor să operați un department de IT.

Actualizările sunt simple

 Utilizarea unui cloud face actualizările extrem de ușoare. Dacă furnizorul de cloud implementează o actualizare, nu trebuie să vină la compania dvs. pentru a o instala. Ei pot pune pur și simplu patch-ul în acțiune online, iar compania va primi beneficiile oriunde v-ați afla.

Cloud-ul este viitorul

Cloud-ul nu se utilizează doar pentru simpla stocare de date. Puterea unei astfel de tehnologii alimentează în prezent tot felul de proiecte de cercetare, care mai de care mai inovative. Intel, de exemplu, analizează capacitatea tehnologiei cloud de a decoda undele cerebrale pentru interacțiunea cu software-ul, pentru a vindeca cancerul, pentru a modela gestionarea resurselor de apă și multe altele.

Articol publicat de Daniela Popa