Știați că?

Ce este logistica?

Ce este logistica?

Astăzi auzim tot mai des cuvântul logistică. Acest termen a fost utilizat iniţial în domeniul militar (referindu-se la mişcarea şi aprovizionarea armatelor), ulterior fiind extins şi la activitatea economică, ca mai apoi să fie preluat şi de alte domenii.

Treptat, tot mai multe companii au înţeles că au nevoie de un departament specializat care să se ocupe de acest domeniu de activitate, în ultimul deceniu conştientizându-se rolul şi importanţa logisticii în asigurarea unui grad ridicat de satisfacere a cerinţelor clienţilor şi a unui nivel corespunzător de îndeplinire a obiectivelor companiei.

Logistica se poate defini ca fiind procesul prin care se gestionează într-o manieră strategică transferul şi stocarea materialelor, componentelor şi produselor finite începând de la furnizori, până la momentul în care produsele ajung la consumatori.

Evoluţia istorică a logisticii 

Termenul de logistică este relativ recent în gestiunea economică a companiilor, însă în alte domenii logistica există de multă vreme. Acesta a fost utilizat pentru prima dată în domeniul militar. Conducătorii militari au fost primii care au dat o utilizare nouă cuvântului logistică. Logistica este privită ca o parte a artei războiului, fiind considerată ca aplicaţia practică a artei de a mişca trupele.

Pentru militari, logistica cuprinde mijloacele şi aranjamentele ce permit aplicarea planurilor strategice şi tactice. Strategia decide locul de acţiune, iar logistica aduce trupele în acel loc. Încă din Roma Antică, prin termenul de “logiste” se înţelegea intendentul însărcinat să furnizeze armatei tot ceea ce este nevoie pentru a duce un război, iar termenul de “logisteo” exprima administrarea - gestionarea fluxurilor necesare reuşitei militare, „logista” fiind ofiţerul însărcinat cu organizarea amplasamentului pentru legiunile romane.

Aplicată la activitatea unei companii, logistica constă dintr-o cercetare permanentă, ce urmăreşte optimizarea mijloacelor existente în scopul stăpânirii fluxurilor de informaţii, a fluxului de materii prime, materiale şi produse. Toate dezvoltările logisticii militare au fost preluate cu aplicaţii în aprovizionare, producție și distribuția mărfurilor.

Evoluţia conceptului şi practicii logistice nu se rezumă la simpla înlocuire a sintagmei de distribuţie fizică cu termenul logistică. Apariţia logisticii, aşa cum este ea percepută astăzi, a fost rezultatul unei serii de etape care s-au succedat de la începutul anilor ’50 ai secolului XX până în prezent.

Astfel, conceptul de logistică a evoluat în funcţie de mediul economic din fiecare ţară, fiind rezultatul unor serii de etape care s-au succedat de-a lungul anilor şi până în prezent.

Există diferite tipuri de logistică - amploarea și varietatea serviciilor unei companii de logistică sunt reprezentate de logistica de partid sau PL. Logistica de la terți, fiind poate cea mai populară formă (3PL). Expeditorul sau compania menține controlul asupra lanțului de aprovizionare într-un acord 3PL, în timp ce furnizorul 3PL caută metode pentru a eficientiza lanțul de aprovizionare. 3PL se ocupă frecvent de expediere și depozitare, printre altele.

Managementul lanțului de aprovizionare (SCM) este un aspect important al fiecărei afaceri astăzi. În mod surprinzător, prima persoană recunoscută pe scară largă pentru utilizarea SCM este Henry Ford, care și-a proiectat și construit fabricile pentru a-și gestiona cât mai ușor stocurile și transportul acestora.

Mai târziu apare și termenul de Supply Chain - în 1982, Keith Oliver, consultant la Booz Allen Hamilton, a inventat termenul de „management al lanțului de aprovizionare” într-un interviu pentru Financial Times. A durat ceva timp pana să prindă priză la public. A câștigat popularitate la mijlocul anilor 1990, când au fost publicate o serie de articole și cărți pe acest subiect. Și-a câștigat popularitatea ca și cuvânt la modă pentru management la sfârșitul anilor 1990, iar managerii de operațiuni au început să-l folosească în titlurile lor cu o frecvență din ce în ce mai mare.

Astăzi logistica are o importanță majoră în arhitectura unei companii, la fel ca și producția. 

Total Technologies vă ajută să vă optimizați operațiunile logistice și să vă eficientizați toate procesele prin intermediul automatizării. Apelați cu încredere la consultanții noștri, care vă pot îndruma pe drumul automatizării depozitului dumneavoastră, tel +40 372 317 714.

Articol publicat de Daniela Popa