Noutati

Beneficiile automatizării în sectorul de producție

Beneficiile automatizării în sectorul de producție

Producția este unul  dintre cele mai răspândite și importante sectoare pentru utilizarea tehnologiei de automatizare. Industry4.0 deschide o nouă eră în automatizarea pentru producție – o eră în care oamenii și mașinile vor lucra împreună din ce în ce mai mult.

Revoluția digitală pe care o trăim aduce schimbări constante și o nevoie de adaptare din ce în ce mai mare. Companiile de producție trebuie sa anticipeze tendintele sociale si noile dorințe ale consumatorilor, iar pentru asta au nevoie să fie cât mai eficienți. Tehnologia de automatizare poate fi răspunsul cheie pentru eficientizarea sectorului de producție.

Beneficiile automatizării producției se manifestă de obicei tangibil. În toate unitățile în care s-au implementat tehnologii de automatizare observăm creșterea productivității, vânzări mai mari, eficiența angajaților, produse mai bune și o structură simplificată. S-a prezis că industria de automatizare va evolua la un CAGR(Compound Annual Growth Rate) de 9,2% în perioada 2021-2028 și este de așteptat să treacă de la 191,74 miliarde USD în 2021 la 355,44 miliarde USD în 2028.

Vă prezentăm câteva dintre beneficiile automtizării unitaților de producție:

  • Costuri operaționale mai mici

Tehnologia, în speță mașinile sau roboții,  pot suplinii munca a trei până la cinci persoane, în funcție de sarcină. Pe lângă economiile la costul forței de muncă, economiile de energie pot fi semnificative și datorită cerințelor mai mici de încălzire în operațiunile automate. Tehnologia eficientizează procesele și măreste precizia pieselor, ceea ce înseamnă risipă minimă de material pentru operațiunile dumneavoastră.

  • Timp de producție optimizat

Capacitatea automatizării de a crește viteza de producție ajută companiile din producție să fie mai competitive. Mașinile pot produce mai mult în mai puțin timp, cu mai puține erori, iar robotica asociată cu senzori avansați poate lucra împreună cu operatorii umani la finalizarea proceselor de validare și inspecție pentru a asigura controlul calității și creșterea ratei de producție.

  • Mai puține erori umane și evitarea accidentelor de muncă

Reducerea erorilor umane nu conduce doar către un produs mai bun, ci și către o siguranță mai mare. Acest lucru scade cheltuielile cu reparațiile și mai ales, accidentele de muncă. De asemenea, permite o utilizare mai eficientă a resurselor prin introducerea capacității de a plasa capitalul uman spre cercetare și dezvoltare în loc de sarcini repetitive.

  • Suplinirea lipsei de forță de muncă

Este mai puțin probabil ca mașinile să fie insuficiente decât angajații. Tehnologia de automatizare abenuează atât deficitul de competențe, cât și deficitul de forță de muncă, care pot afecta drastic profitul și chiar mijloacele de existență ale unei companii de producție.

  • Analiză îmbunătățită și urmărire a producției

Utilizarea senzorilor, a roboticii și a echipamentelor avansate poate urmări inventarul, întreținerea sistemului și produsele finite și poate dispersa cu ușurință datele de-a lungul lanțului de aprovizionare. Acest lucru permite o planificare și o programare mai optimizată, o mai bună luare a deciziilor și un ROI îmbunătățit.

  • Amortizarea rapidă a investiției

Soluțiile de automatizare se bazează strict pe nevoile și obiectivele afacerii dumneavoastră și se amortizează rapid datorită costurilor de operare mai mici, timpilor de livrare redusi, producției crescute și tuturor celorlalte beneficii amintite mai sus.

  • Avantaj competitiv în piață

Tehnologia de automatizare vă permite să reduceți durata ciclului de producție și costul producției pe bucată, îmbunătățind în același timp calitatea; astfel încat să vă puteți poziționa înaintea competitorilor în piață.

Industrii care au implementat automatizarea producției:

 Producția automatizată a devenit larg răspândită în majoritatea industriilor, dar vedem o creștere mai rapidă în următoarele industrii:

Automotive – Automatizarea proceselor de producție a crescut atât productivitatea, cât și siguranța în industria auto, roboții lucrând alături de oameni pentru a produce mai mult în mai puțin timp, cu un control al calității ridicat. Această tehnologie poate reduce erorile umane în procesele care necesită o producție precisă, raportare automată și documentare, precum și să conțină caracteristici de siguranță încorporate, care pot fi programate pentru a opri utilajele ori de câte ori o persoană se apropie prea mult.

Aparatură medicală și produse farmaceutice – Tehnologia automată din industria medicală poate îndeplini sarcini cu mai multă precizie și cu rate de eroare mai reduse față de oameni și, din această cauză, automatizarea a devenit esențială în documentarea, raportarea și fabricarea produselor farmaceutice și a dispozitivelor medicale. .

Alimente și băuturi – Automatizarea asigură obținerea unui produs consistent pentru fiecare client și poate limita interacțiunea umană pentru a îmbunătăți siguranța alimentară și pentru a reduce riscurile. Urmărirea automată a inventarului, precum și raportarea și analizele automate pot ajuta la îmbunătățirea procesului decizional pentru ajustarea programării fluxurilor de lucru, pentru a reduce perderile și risipa de alimente.

Aparatură Electronică și tehnologie – Pe măsură ce cererea de produse electronice și tehnologice crește, robotica automată de producție poate crește drastic viteza de producție, poate testa și elimina produsele defecte și poate ajuta la menținerea condițiilor optime de producție pentru a crea produse de calitate superioară cu costuri de producție mai mici.

Ambalaje – Automatizarea în industria ambalajelor îi ajută pe producători să rămână competitivi și consecvenți în produsele lor, menține angajații mai siguri și îmbunătățește flexibilitatea ambalajului pentru a se adapta la soiuri de produse mai mari și mai diverse.

Există o concepție greșită, cum că tehnologia de automatizare va lăsa oamenii fără locuri de muncă. Automatizarea a început deja să transforme piața muncii în moduri pe care probabil nu le-am fi anticipat. În loc să elimine locuri de muncă, aceste tehnologii creează noi oportunități, oferind oamenilor posibilitatea de a colabora cu mașinile pentru a realiza sarcini care erau cândva foarte greu de realizat pe cont propriu, sau chiar imposibil. Automatizarea nu reprezintă înlocuirea oamenilor cu mașini sau roboti, ci mai degrabă o completare reciprocă. În loc ca oamenii să îndeplinească sarcini care pot prezenta pericole ergonomice și de siguranță, potențialul lor poate fi acum utilizat mult mai eficient în roluri care sunt mai sigure, mai puțin laborioase din punct de vedere fizic și care țin mi mult mai  de rezolvarea problemelor, creativitate, management și inovație.

Adaptarea întregului ciclu din productie la era digitală a tehnologiei industriale va face, fară doar si poate, delimitarea între afacerile care doresc să rămână relevante în contextul economic actual și companiile care fac eforturi majore doar pentru a supraviețui.

Total Technologies vă poate oferi soluțiile ideale pentru automatizarea afacerii dumneavoastră, de la gestionarea materiei prime până la livrarea produsului finit către clientul final. Pentru mai multe detalii apelați cu încredere la consulanții noștri, la telefon +40 372 317 714 sau pe adresa de e-mail info@bsys.totaltech.ro

Articol publicat de Daniela Popa